Gymnazisti zo SpŠ T. Ševčenka v Prešove budú maturovať z troch jazykov

16.05.2010 Prešov

Prešov 16. mája (TASR) – Záverečnú časť maturitných skúšok absolvujú na budúci týždeň študenti gymnázia, ktoré je súčasťou Spojenej školy (SpŠ) Tarasa Ševčenka v Prešove. Ide o jedinú školu na Slovensku s ...
Riaditeľ školy Juraj Muličák pre TASR povedal, že komisia preverí vedomosti študentov zo slovenského, ukrajinského a cudzieho jazyka, ktorým môže byť nemčina, angličtina alebo ruština. Okrem toho maturujú aj z ďalšieho voliteľného predmetu, pričom si mohli vybrať napríklad matematiku, biológiu, geografiu, chémiu alebo náuku o spoločnosti.
\"Ústne maturitné skúšky na našej škole sa budú konať od 17. do 19. mája a zúčastní sa na nich spolu 27 gymnazistov. Skúšku dospelosti po absolvovaní našej školy bude skladať aj jedna študentka, ktorá je z Užhorodu, \" uviedol Muličák. Ako dodal, tento rok majú len o jedného maturanta menej ako vlani.
Väčšina absolventov gymnázia sa hlási predovšetkým na vysoké školy humanitného zamerania, v menšom počte si vyberajú technické smery. Podľa riaditeľa v priemere registrujú asi 95-percentnú úspešnosť prijatia ich študentov na vysoké školy.
SpŠ Tarasa Ševčenka má dve organizačné zložky. Na základnej škole je deväť tried, ktoré navštevuje 149 žiakov. Štvorročné gymnázium má v súčasnosti 133 študentov. Vyučovací proces na oboch školách zabezpečuje 20 pedagogických pracovníkov. Riaditeľ SpŠ konštatoval, že v tomto roku si na ich školu podalo prihlášky 45 záujemcov, z ktorých môžu prijať 30.
Zriaďovateľom SpŠ je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Ten má vo svojej pôsobnosti spolu 82 stredných škôl, z toho je 55 stredných odborných škôl, 17 gymnázií, sedem spojených škôl a tri zdravotnícke školy.
Študenti, ktorých čakajú maturity od 24. do 28. mája, sa so svojou školou oficiálne rozlúčili v piatok (14. 5. ). K odchodu na akademický týždeň neodmysliteľne patrí aj vystavenie maturitného tabla a tradičný pochod mestom. Ten absolvovali aj desiatky maturantov v prešovských uliciach.
 

Vyberte región